Öl

Det brukar sägas att Sverige ligger i spritbältet och att ölen hör länder som Tyskland och Danmark till, men faktum är att svenskarna har en lång tradition av att dricka denna populära dryck. Öl är unikt i att det var en av de första alkoholhaltiga dryckerna som människan började framställa. De flesta vet att alkohol uppstår vid jäsning och det var precis vad som hände för omkring 7 000 år sedan. Då skedde dock produktionen i en mycket liten skala och det som togs fram var ämnat åt den närmaste familjen. Idag är ölproduktionen enorm och står för en stor del av försäljningen av alkohol runtom i hela världen.

 

Huvudingrediensen i öl är ofta malt eller vete, och det gör att öl kan produceras av alla länder i världen där det finns någon form av växtlighet. Medan en dryck som vin, där vindruvan kräver ett visst klimat, inte kan framställas vart som helst i stor skala innebär ölens lättillgänglighet att varje land kan skapa sin egen nationalöl. Chansen är stor att du känner igen namn som Guinness (Irland), Paulaner (Tyskland) eller Stella Artois (Belgien). Många länder har insett vilket lyft ett populärt ölmärke kan vara för turistindustrin, och det har ett märke som Guinness tagit fasta på. I Dublin går det därför att besöka deras fabrik och provsmaka ölen direkt från faten.

Young Man Enjoying a Drink of Stout in a Pub

Young Man Enjoying a Drink of Stout in a Pub

 

I Sverige är Spendrups ett av de största bryggerierna som brygger ölen med samma namn. I bryggeriets stall av varumärken finns också Norrlands Guld som är en populär öl. En annan klassisk svensk öl är Falcon. Den fick sitt namn eftersom den ursprungligen bryggdes av bryggeriet i Falkenberg, men det har numera köpts upp av jätten Carlsberg. De svenska ölen står för en ansenlig del av den svenska ölförsäljningen procentuellt sett, men sett till utbud på Systembolaget är det ändå utländska öl som dominerar. Där går det att köpa öl från hela världen.

 

Öl är en dryck som passar utmärkt till måltider. Eftersom den har en relativt låg alkoholprocent jämfört med andra alkoholhaltiga drycker fungerar den perfekt som törstsläckare och många väljer en kall öl när det är dags att äta. På matklubben.se hittar du recept som passar bra med öl.

originmag