Tillfällesdrycker

Det finns många olika tillfällen då man gärna tar ett (eller flera) glas av en passande dryck. Det kan verkligen förgylla vissa stunder och det är något som människan har gjort så långt bak i tiden våra skrifter går. Även Jesus drack ju vin för Guds skull.

Men det är inte alltid som en dryck är passande för situationen. Det finns mycket och mången regler om dryckesetikett och det är lite det vi kommer ta upp här. Det är till exempel ganska olämpligt att korka upp en Champagne vid en begravning.

Om du underhåller dig själv i hemmets lugna vrå så är det ju helt fritt fram att förtära vad som än förser smaklökarna med tillfredsställning. Om jag spelar nätcasino eller tittar på en film hemma i soffan eller på datorn så tar jag personligen ett par dubbel whiskeys eller mellanstark öl, ca 5%, beroende på hur dagen eller veckan har varit. Ibland kanske jag bara sitter och gör lite efterforskning och försöker hitta nya slots att testa på casino.Couple toasting wineglasses

Sociala sommarkvällar då jag bjuder över patrasket jag kallar vänner och bekanta för lite grillning och skitsnack så är det inget snack om saken. På dryckesmenyn är det gott och blandat som gäller – alla tar med sig det de själva vill förtära. Som den goda värden jag är så ställer jag alltid upp med några ciders (gärna Älska för sin sötma, passar bra till dessert), några öl per person, en flaska whiskey, en flaska gin och några tonic, det täcker de flestas begär.

Vid lite finare middagar som midsommar eller julafton då det är långbord med mycket mat så får man tänka till lite. Det gäller att planera dryckerna till den mat som serveras, och som vi alla vet så är det inte lika givet idag som det var för tjugo-trettio år sedan. Nu när vi är multinationella så är det inte alla familjer som har köttbullar, prinskorv, sill och allt det där traditionsenliga. Vit fisk är till exempel inte helt ovanligt att se på ett julbord idag, och det är ju inget fel på det. Men istället för rött vin till lammet så passar ju ett vitt vin till den vita fisken.

Jag förespråkar alltid sill och potatis till högtiderna och det kräver även ett par nubbar. Se till att kunna erbjuda ett par olika kryddade och okryddade blandningar så att ingen behöver bli utan. Det är torrt som bara den att sjunga snapsvisor utan snaps i sitt glas, ”Helan Går” går ju inte alls då.

originmag