Forskarnas förklaring till varför James Bond vill ha sin dry martini ”shaken, not stirred”

Som man kan läsa i tidningen LA Times är både forskare och konnässörer överens om att det bästa sättet att göra en dry martini är att blanda ingredienserna med hjälp av en tunn träsked. På så sätt mixas ingredienserna utan att drinkens temperatur höjs, som användandet av en sked i metall annars skulle kunna leda till. Med tanke på att James Bond, också känd under namnet Agent 007, är tämligen sofistikerad kan det tyckas vara lite märkligt att han väljer att frångå principen för hur en dry martini ska blandas.

 

Det var i Ian Flemmings bok Casino Royale (1953) som vi för första gången fick bekanta oss med James Bonds egen touch på drinken dry martini – och det är klart att den raffinerade drinken med fördel avnjuts i en lyxig casinomiljö, som medan du testar att spela hos nya spännande Queen Vegas casino. Det här ska 007 ha sagt om ”sin” martini:

 

”A dry martini… In a deep champagne goblet… Three measures of Gordon’s, one of vodka, half a measure of Kina Lillet. Shake it very well until it’s ice-cold, then add a large thin slice of lemon-peel. Got it?”

 

Drinken benämndes i senare sammanhang Vesper, ett namn som är inspirerat av den ursprungliga bondbruden Vesper Lynd. I och med filmen Dr. No (1962) – snacka om att Sean Connery gjorde en briljant rolltolkning av den älskade agenten (!) – blev citatet ”Shaken, not stirred” tämligen populärt och helt klart synonymt med 007.

Forskare tycker att James Bond dricker för mycket

 

I British Medical Journal har forskare gått samman för att försöka ge en rimlig förklaring till varför James Bond beställer sin dry martini ”shaken, not stirred”, en drinkdetalj som säkert skiljer sig från när man en fredagskväll slår upp en drink eller öppnar en ölflaska medan man försöker hitta en casino sajt som erbjuder bäst casino spel. Forskarna, som i studien eftersträvade att samla på sig konkreta fakta om 007:s dryckesvanor, noterade varje gång agenten sägs/skrivs bli full eller dylikt.

 

Efter att ha gått igenom tolv Bond-böcker kom forskarna fram till att James Bond under 123,5 dagar dricker 9202,2 gram ren alkohol. Hans genomsnittliga alkoholintag torde alltså bestå av 521,6 gram alkohol i veckan eller 74,5 gram per dag. Om man räknar bort de 48,5 dagar som han faktisk inte dricker någon alkohol – det vill säga när han sitter i fängelse eller är inlagd på sjukhus – får han i sig än mer alkohol de dagar han faktiskt dricker.

 

I jämförelse med British National Health Services rekommendationer att män absolut inte ska dricka mer än 168 gram alkohol på en vecka kan man bara konstatera att agenten med rätt att döda har ett direkt skadligt förhållande till alkohol. Men det är här det blir intressant. Utifrån sina mätningar och jämförelser tror sig forskarna ha kommit fram till varför James Bond vill ha sin dry martini ”shaken, not stirred”. När martinin skakas om ordentligt späds alkoholen ut med vattnet från den krossade isen, alltså kan 007 dricka större mängder av drinken än om den skulle vara ”stirred” och/eller behålla det fokus som anstår en superagent.

 

Så här blandar man en ”riktig” dry martini

Ingredienser

 

  • 1 del torr vermouth
  • 2 delar gin
  • is
  • 1 grön oliv

Gör så här

 

  • Kyl ner cocktailglaset i antingen kylen eller frysen.
  • Fyll ett stort (bland)glas med is och rör runt i isen med hjälp av en sked. Häll ut isen och fyll på med ny is.
  • Häll ginen i glaset och rör om med en sked – tänk på att du får bäst resultat om du använder en träsked! Fyll på med mer is och rör om igen.
  • Stänk vermouthen och rör om den i cocktailglaset.
  • Sila ner ginen i cocktailglaset och toppa drinken med en grön oliv.