Mjöd

Mjöd är en kulturhistoriskt intressant dryck som vi i Sverige har njutit av sedan åtminstone bronsåldern. troligen har man bryggt mjöd så länge man haft tillgång till honung och bröd. Jästen fanns i brödet som smulades ner i ett krus med honungsvatten. På medeltiden blev mjödet mer ovanligt, förmodligen eftersom honungen tappade lite av sin betydelse. Den här bloggposten ska vi tillägna mjöd och mjödkultur. Enligt en äldre tolkning av alkohollagen var det otillåtet att brygga mjöd för privat bruk. Idag är det dock fritt fram så länge man avhåller sig från att destillera sitt mjöd.

Mjöd i andra länder

Många svenskar tror att mjöd är så nordiskt som något överhuvudtaget kan bli. Men lokal mjöd är en populär dryck i Etiopien där det finns mycket tradition kring olika produkter med honung. Recepten där liknar våra egna mjödrecept. Även Island har en stark mjödkultur, och det är kanske inte lika förvånande. Polen är ett annat stort mjödland. Något som är lite problematiskt när det gäller mjöd i Sverige är att det har varit svårt för små bryggerier att etablera sig, på grund av alla regler. I andra länder finns fler bryggerier drivna av entusiaster som tagit till sig mjöd och som inte behöver sälja i så stora volymer för att gå runt.

Så gör man mjöd

Avgörande för hur mjöd smakar är kvalitén på honungen som används och vilka smaker bina tagit upp från de blommor de pollinerat. Mjöd är en typ av vin där honung, vatten och jäst är de enda, nödvändiga, ingredienserna. Jästen omvandlar sockerarterna till alkohol och lagringen påverkar smakerna. Allt från torr till eftersötad och mousserande mjöd kan framställas med enbart dessa ingredienser. Istället för vatten kan ett inslag av malt och olika juicer användas och det går givetvis bra att krydda mjöd efter eget behag med till exempel humle eller fläder. Vissa typer av honung innehåller ämnen som gör att mjödet kan jäsa upp till 24% alkoholstyrka.