Den svenska dryckestraditionen har länge vilat på öl och brännvin. Det dracks öl och brännvin till nästan varje måltid och brännvinet betraktades länge som något hälsosamt. I mitten av 1800-talet gick gruvarbetare i Falun ihop och tog fasta på alkoholförsäljningen och snart följde större städer efter. Göteborg kom upp med ett framgångsrikt system vilket snabbt spred sig nationellt. I dag är Sverige, Norge, Finland och ett fåtal länder med i den lilla skara av områden som har monopolförsäljning av alkohol. Systembolaget i Sverige har ända sedan starten arbetat för en sund konsumtion av alkohol.
Operation Vin inleds
Tack vare Systembolagets Operation Vin har det kommit sig att svenskarna dricker hellre vin än brännvin idag. Denna operation inleddes i mitten av 1900-talet och hade till syfte att få svenskar att köpa mer vin och mindre brännvin, fast utan att öka totalkonsumtionen. Svenskarna dricker i dag 20 liter vin per person och år, medan svenskarna under 1950-talet drack en till två liter vin per person och år. Efter att ha lyft sig ur ett fattigt bondesamhälle till vårt moderna, välbeställda samhälle, har så också svenskarnas dryckes- och matvanor ändrats. Vi dricker mer utspritt över veckan, och vi äter mat som ibland upplevs bättre med ett glas franskt rödvin, eller en tysk pilsner.
Samma drycker, olika kulturer
I dag dricks det mest brännvin under påsk, midsommar och jul. Man skålar med en snaps till sillen eller köttbullen. Det dricks också en annan typ av brännvin idag jämfört med för 100 år sedan. I och med importen fyller vi glasen med rom, cognac och whiskey. En ändrad dryckeskultur kan svenskens resande ha bidragit till. Vi gör idag resor ner över kontinenten och upptäcker central- och sydeuropéns avslappnade förhållningssätt till alkoholen. Det dricks där mitt i veckan, på dagen till lunchen och på kvällen till middagen. Den rena brännvinskonsumtionen hör idag till högtiderna och helgerna, medan en god öl eller ett glas vin får ackompanjera våra tacos på tisdagen.